Uusia teknologioita malminetsinnässä kokeillaan Sodankylässä
INFACT on kansainvälinen EU-rahoitteinen projekti, jossa tutkitaan uusia, vähemmän häiriötä aiheuttavia malminetsintämenetelmiä. Suomessa näitä menetelmiä tutkitaan Sodankylän Viiankiaavalla, Sakatin malmiesiintymän alueella.
Elokuun lentotoiminnan tukikohtana sijaitsee Sodankylän lentopaikka, josta käsin saksalainen helikopterioperaattori KMN Koopmann helicopter GmbH tutkimuslennot suorittaa.
Hankkeen elokuun tapahtumia Sodankylässä:
- 3.-13.8. koelennot Viiankiaavalla
- 4.-13.8. pop up -toimisto avoinna kaikille Sodankylän lentokentällä iltapäivisin
- 5.8. infotilaisuus sekä mahdollisuus tutustua helikopteriin ja tutkimuslaitteisiin Sodankylän lentokentällä (13:00)
INFACT on ensimmäinen EU-laajuinen hanke, joka mahdollistaa uusien teknologioiden kokeilemisen ja niiden toimivuuden arvioinnin realistisissa olosuhteissa. Projektin kolmella vertailualueella on tarkoitus päästä rakentavaan vuoropuheluun paikallisten yhteisöjen ja päätöksentekijöiden kanssa sekä tehdä tiivistä yhteistyötä alueellisten viranomaisten ja kaivosyhtiöiden kanssa. Uusia teknologioita kokeillaan helikoptereiden, lentokoneiden ja kauko-ohjattavien ilma-alusten (drone) avulla.
INFACT -lentomittausten tekninen kuvaus
Euroopan Unionin Horisontti 2020-ohjelman rahoittaman INFACT-projektin puitteissa suoritetaan lentogeofysikaalisia sähkömagneettisia (SM) luotauksia Sodankylän Viiankiaavan alueella, jonka alla on Sakatin nikkeli-kupari-platinametalliesiintymä. Lentoalustana toimii helikopteri. Suunnitellut sähkömagneettiset mittaukset käsittävät kaksi menetelmää: 1. aika-alueen sähkömagneettisen (TEM) luotauksen ja 2. pystyakselin (Z-akseli) tipper-kulma sähkömagneettisen mittauksen (ZTEM). ZTEM-mittauksen yhteydessä mitataan myös alueen vallitsevaa magneettikenttää. SM-lentomittauksessa laitteistolla ei ole kontaktia maanpintaan, minkä vuoksi sitä voidaan pitää ”haitattomana” tutkimusmenetelmänä.
Projektin tarkoituksena onkin lisätä tietoutta ja käytänteitä erityisesti lentäen tehtävän malminetsinnän osalta.
Lisätietoja:
Erikoistutkija Sari Kauppi, Suomen ympäristökeskus (SYKE)
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Comments are currently closed.